Back

The Recycled Brick Barn

After staging a number of renovations to their modest timber cottage in the Glass House Mountains, Andrew and Katie were ready for a more ambitious challenge. For the centrepiece of their home, they wanted to create a barn-like structure to house the kitchen as well as dining, living and play spaces. 

Built primarily from salvaged materials with a traceable lineage, the extension alludes to the history of the adjoining timber cottage while offering a contemporary solution for a communal living. A mezzanine sheltering the kitchen island bench provides a play space for three young children, and built-in seating around an outdoor fire pit and wood-fired oven has become a favourite gathering point. 

The double-height extension is a single multi-use space that brings vitality and connection to family life. To achieve this effect, we worked carefully on the scale and proportions of space to ensure it feels warm and homely despite its openness. The clients poured just as much care into the space, taking the reins as owner-builders to bring it to life by hand. 

  • Location

    Glass House Mountains, Sunshine Coast Hinterland

  • Client

    Andrew and Katie

  • Builder

    Owner Builder

  • Year Completed

    2014

  • Design Time

    12 Months

  • Build Time

    12 Months

  • Value per m2

    1,800

  • Photography

    Toby Scott

Want to dip your toe in the water to see if we are the design team for you? Your first meeting is complimentary, so you can get to know us without any further obligation. Complete the form to start a conversation or book a time that suits you for a call back. 






Find our Brisbane Architects
Shop 3, 475 Sandgate Rd
Albion QLD 4010
(parking at rear, off Highlands St)